De-palingboer.jouwweb.nl

over ons

                                          Hoe het begon

Het roken van paling zit ons in het bloed ,het is een rode draad door de hele familie,

Mijn pake (grootvader) was visboer met nog een ventkar met de hond er onder als hulpmotor .

Als kind was ik veel bij mijn pake we woonden nog geen honderd meter verder ,en als hij aan het vis bakken was kreeg ik altijd wel een visje van hem .

Toen die tijd werd er nog thuis gebakken en gerookt ,het bakken ging in een grote bak in de schuur de vis werd op een rooster van kippengaas gelegd en ging dan in de bak met olie,vervolgens werd het volgende rooster met kippengaas klaargemaakt met vis,  was het eerste rek met vis klaar kwam gelijk de volgende er in en dat ging zo door .

En het roken ging in een ronde ton met een jutezak er overheen .en als de paling gaar was kregen wij altijd wel een klein palinkje van pake .

de haringen werden ook thuis al schoongemaakt het waren toen altijd nog pekelharing want vriezers waren er niet om zoute haring in op te slaan ,dus de haring moest eerst ontpekelt worden voor je ze schoon kon maken ,en dat gebeurde in water of als het snel moest in melk of karnamelk .

Jamer genoeg nam mijn vader de viszaak niet over .

Maar het was wel altijd roken en visbakken thuis .

Waar wij dus als kinderen al heel jong met roken zijn begonnen, vader in een grote ton en wij in een klein tonnetje er naast,wij mochten de kleine palinkjes roken ,en als ze dan klaar waren  in bosjes doen met een elastiekje er om , en dan verkopen voor een gulden per bosje,wat een mooie tijd was dat toch.

En in de jaren 90 werd het palingroken in wedstrijd verband een grote hobby voor ons, mijn vader en mijn broer en ikzelf werden fanatieke wedstrijdrokers, pakten zo nu en dan een prijs, dus werden we nog fanatieker ,wat een pracht hobby en nog lekker ook .

 

 

 

 

Maar ook wij proberen het weer door te geven aan de volgende generaties .zelf hebben we drie dochters ,maar alle drie doen ze al met wedstrijden  mee, en pakken zo nu en dan ook al een prijsje maar het is ze dan ook met de paplepel  meegegeven .En mijn kleinkinderen staan ook al bij mij als ik aan het roken ben en hebben zelf de eerste forellen ook al gerookt.

 

wat vint hij het mooi                                                 even kijken of ze al bruin worden

 

wat kan een mens dan toch gelukig zijn, fernando had zelf tien forellen gevongen en nu dus ook gerookt

 

wat is hij trots en zijn pake nog veel trotser,hoop dat deze hobby nog lang in de familie bestaan blijft.